Secretarul de stat Neculăescu a vorbit despre candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU, la Ziua Naţiunilor Unite

0
9

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat astăzi, 24 octombrie 2017, la Conferința de marcare a Zilei Națiunilor Unite, organizată de Asociația Tineretului ONU din România, la sediul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative. Evenimentul a avut ca temă centrală ”ONU la 72 de ani” și a reunit studenți, cadre didactice și reprezentanți ai unor organizații internaționale prezente în țara noastră.

În intervenția sa, secretarul de stat a evidențiat rolul important ce revine Organizației Națiunilor Unite în menținerea păcii și securității globale, asigurării dezvoltării durabile și respectării dreptului internațional. A subliniat relevanța diplomației multilaterale, precum și contribuțiile consistente ale României în cadrul Organizației de-a lungul timpului.

Dan Neculăescu a pledat pentru o organizație globală puternică, adaptată noilor realități și capabilă să ofere soluții la problemele cu care se confruntă în prezent mediul internațional. În acest sens, a exprimat susținere pentru eforturile actuale de reformă la nivelul ONU. 

Secretarul de stat s-a referit la demersurile de promovare a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în mandatul 2020-2021, și a prezentat argumentele țării noastre în campania care se desfășoară în prezent la nivel internațional sub deviza „România: Un angajament pe termen lung în favoarea Păcii, Justiției și Dezvoltării“. 

De asemenea, a amintit și despre alte acțiuni relevante ale diplomației românești care urmăresc sporirea profilului țării noastre în plan internațional, prezentând pe scurt demersurile în curs privind organizarea la București, în intervalul 1-2 noiembrie 2017, a Conferinței femeilor francofone, în cooperare cu Organizația Internațională a Francofoniei la București și sub înaltul patronaj al Președintelui României.