Participarea ministrului delegat Dan Stoenescu la conferința “Excelență românească peste hotare”

0
11

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat sâmbătă, 28 mai 2016, la conferința “Excelență românească peste hotare” care a reunit în aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din București reprezentați valoroși ai diasporei românești ce activează în instituții renumite la nivel mondial.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi și aflată sub patronajul Președinției României, cu ocazia sărbătoririi Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii mai.

Dezbaterea a pus în discuție tema identității, rolul formativ al educației românești prin promovarea unor modele de succes din diaspora. Ministrul delegat a declarat că este important ca românii de pretutindeni să se implice în dezvoltarea țării ca parteneri strategici și, mai presus de toate, ei trebuie să fie mereu conectați, să fie uniți și să înțeleagă faptul că sunt o forță pentru România.

Demnitarul a mai subliniat că românii din străinătate reprezintă o valoare pentru România și că, de asemenea, ei trebuie să fie invitați să rămână conectați la țara de origine și să contribuie cu experiența lor la dezvoltarea României.

Fiecare dintre noi este un ambasador al României și avem foarte multe exemple de români care ne fac cinste în lume. Cultura, istoria, limba română, simbolurile naționale, tradițiile autentice ale poporului nostru rămân valorile fundamentale ce ne unesc, indiferent de continentul pe care ne aflăm”, a mai spus oficialul.

Invitați din străinătate la conferință au fost dr. Gențiana Dănilă, matematician, Université Paris Diderot, dr. Ioana Popescu, INSEAD (Institut Européend’Administration des Affaires) – Știința deciziilor, Corneliu Mihăilă, inginer aeronautic – compania Boeing, dr. Iosif Razvan Bena, preot ortodox, Institutul de Fizica Teoretica CEA, Saclay, dr. Cristina Ghenoiu, Biotehnologie – Cowenand Company, New York, dr. Andrei Constantinescu, fizician, Centre Nationale de la RechercheScientifique, Paris.

Tot cu ocazia sărbătoririi Zilei Românilor de Pretutindeni, în perioada 28-29 mai, demnitarul român a mai participat la târgul tradițiilor populare ale comunităților românești din vecinătatea României, recitaluri de muzică și dansuri populare românești, organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, precum și un concert pop-rock în aer liber la Grădina de Vară a Teatrului „Constantin Tănase” din București.