„Este foarte bine că Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UVVG și-a luat destinul în propriile mâini”

0
51

Dialog cu prof. univ. dr. Alexandru Bucur, Decan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF „Carol Davila” Bucureşti, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, cadru asociat al UVVG, Şeful Disciplinei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” București
– Ce ne puteți spune despre cel de-al V-lea Congres de Implantologie desfăşurat în perioada 2-4 octombrie 2015 la Arad?
– Este a V-a ediție a Congresului de Implantologie, de la Arad, organizat de ATRIMED în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Facultatea de Medicină Dentară și Asociația Chirurgilor oro-maxilo-faciali și dento-alveolari din România. Acest congres a avut câteva repere foarte clare: profesionalism, seriozitate și promovarea noului la nivelul implantologiei. Participarea, în acest an, ca și în anii trecuți, a fost atât națională, cât și internațională, invitații domnului Prof. Victor Valea fiind: Prof. Günther Dhom, șeful Societății de Implantologie Germană, dr. Peter Kover (Germania), dr. Jurgen Voßhans (Germania), dr. Cristian Valea (Germania), Prof. Augustin Mihai și Prof. Emanuel Bratu (România). Participanții au fost în general din Arad, dar și din Bucureşti, Constanța, Timișoara, Deva, Oradea, Sibiu, Baia-Mare, Craiova, Galați, etc. fiind reprezentate cam toate zonele României.
– Cui s-a adresat congresul?
– Congresul s-a adresat în primul rând celor care practică această terapie implanto-protetică. În al doilea rând s-a adresat tuturor medicilor stomatologi, care sunt interesați de progresele în implantologie și nu în ultimul rând, tinerilor absolvenți care doresc să se familiarizeze cu problemele pe care le are implantologia astăzi.
– Ce aduc nou în implantologie lucrările și expunerile lectorilor?
– Noutățile constau în conceperea planului protetic în terapia implanto-protetică, metode noi legate de investigațiile necesare astăzi în implantologie, metode de mărirea ofertei osoase, reale și nu așa-zisele creșteri osoase „comerciale”, stabilirea unor criterii de contraindicații în implantologie, legate în special de afecțiunile generale, dar și de cele locale, discuții privind biomecanica și ocluzia în implantologie. În conformitate cu modul de desfășurare a unui congres în medicina dentară, și eu și colegii mei am așteptat cu mult interes lucrările și prezentările orale ale cadrelor didactice de la Facultatea de Medicină Dentară a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, dar și ale medicilor stomatologi înscriși la congres. A fost un prilej excelent de dezbatere pe cazurile prezentate, dezbateri benefice pentru toți participanții, având fiecare dintre noi încă multe de învățat.
– În urmă cu câteva zile a început un nou an universitar. Veți continua colaborarea cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad?
– Voi continua, și în acest an, colaborarea cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”. Așa cum am promis încă de la începutul colaborării cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, voi continua să ajut la creșteea unor cadre didactice competente și responsabile care să așeze Facultatea de Medicină Dentară pe o temelie trainică cu recunoașterea națională și internațională. Pentru aceasta este nevoie de cadre didactice tinere, bine pregătite profesional și care să împărtășească din suflet cunoștințele lor studenților.
Astăzi, baza materială a Facultății este foarte bună, mult îmbunătățită față de acum 4-5 ani, iar achizițiile noi făcute către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” permite desfășurarea lucrărilor practice și a stagiilor clinice în condiții optime similare cu a celorlalte facultăți din țară.
– Începând din acest an, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UVVG este de sine stătătoare.
– Este foarte bine că Facultatea de Medicină Dentară și-a luat în propriile mâini destinul. Acest lucru nu a schimbat nimic în planurile de învățământ, acestea au rămas aceleaşi pe care comisia de la Freiburg le-a validat în vederea acreditării. Sunt planuri adaptate contextului european, planuri care au adus Facultatea de Medicină Dentară din Arad la linia celorlalte facultăți de profil.
– V-aţi întâlnit cu dl. președinte al Universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean?
– Da, m-am întâlnit cu dl. preşedinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, urmând ca săptămâna viitoare să începem activitatea didactică și să creionăm lucrurile care pot să ridice nivelului calității învăţământului stomatologic din Arad.
– Vă rog să transmiteţi un mesaj studenților de la Facultatea de Medicină Dentară a UVVG?
– Mesajul este să învețe și să-și dorească cu adevărat să devină medici stomatologi.
Daniel Albu